Keepers Corner

   

Chefgreenkeeper René Juel Andersen
mobiltlf: 42 30 16 67
Kontortid torsdag 13.00 – 15.00
Mail: chefgreenkeeper

   

 

   

 

 

 

         
Henning Ottesen
Greenkeeper
  Jan Møller Andersen
Greenkeeper
assistent
  Liv Bendixen
Greenkeeper
assistent
  John Kansy
Greenkeeper
assistent
  Daniel
Greenkeeper
elev
 

 

Chefgreenkeeper  René Juel Andersen informerer løbende om banens tilstand, samt hvilke tiltag, der planlægges udført.


Maj 2018

Ahh forår, træerne er sprunget ud, græsset gro stille og roligt, alt er godt.

Nu har vi fået en dejlig opstart på sæsonen, og derfor tænkte jeg det var på tide med en lille hilsen.

Hvad er der så sket siden Januar..
1. Alle maskiner er serviceret, slebet og køreklare.
2. Det nye indspilsområde er åbnet, og greens deroppe er under løbende pleje.
3. Stien fra hul 2 er blevet sikret med græsarmerings net (dog stenmel i stedet for græs)
4. Stien fra hul 9 op til driving range, er renoveret og ved at blive færdig gjort.
5. Greens er blevet topdresset én gang med et tykt lag rent sand, til at dække diverse vinterskader.
6. Diverse områder er revet, blæst og  rengjorte efter vinteren.

Vi er fuld bemanding som sidste år.
I de næste 13 uger har vi en i job praktik. Carsten 38 år fra Salten. Han kommer til at hjælpe til med lettere opgaver omkring klubhus og driving range. Vis hensyn, da han ikke er golfere, og derfor ikke ved hvor bolde og spillere kommer fra.

 

Vi vil gøre rigtig meget for at holde banerne i tip-top stand – MEN vi har brug for jeres hjælp.

 

Hvad kan i golfere gøre for at passe på banen, og hjælpe både os, men især boldene efter jer:

1. RET NEDSLAGSMÆRKER OP  Det er især slemt tirsdag-onsdag-torsdag morgen…
2. Undgå at vride ens golfsko rundt oppe på greens, tænk over der er pigge under dine sko..
3. Riv bunkers efter jer, og læg HELE riven ned i bunkeren.
4. Læg jeres opslået turf på fairway på plads, og træd den fast.
5. Gå ikke over afspærrings snore.
6. Gå ikke mellem green og bunkers med jeres vogne-scootere og buggys..
7. Parkere ikke jeres bags-scootere-buggys oppe på teestederne..
8. Ryd op efter jer på driving range, sæt kurvene på plads, ellers blæser de væk.
9. Saml jeres cigaret skodder op, ikke nok at putte dem ned ovenpå sprinklerne..
10. Sig det gerne til dem I går med, hvis de skulle glemme noget af disse punkter, det er jo jeres bane, så pas mere på der, og nyd turen derude.

Hav et rigtig godt forår.
Med venlig hilsen
Greenteam.


 

Oktober 2017

BANEN LIGE NU:

Regn Regn Regn… Hold da op en sensommer og efterår vi har i år. Jeg kan ikke huske, der har været så vådt og klisteret på banen i oktober, og det har sat sine spor.

Vi lukkede for bilerne og scooterne, men troede da på vi kunne slippe dem ud igen, men de kommer i vinterhi nu, og indtil sæsonstarten.

Samme gør sig gældende på driving range, man kan ikke køre med opsamlingsbilen mere, og der skal bruges håndskubber til at samle bolde.
Og igen til orientering, så skal al træning ”udslag” foregå fra måtterne, og ikke fra græsset foran, eller bagved dem. Vi kan ikke få nyt græs i nu, så det som ødelægges nu, vil også værre ødelagt til den nye sæson. Og det vil komme til at se rigtig træls ud.

Værn om banen, og snak om hvad I ser derude. Husk hinanden på god golf etikette, og er græsset sort – ja så er der mudder, og så skal man gå udenom.

Lidt om hvad der rør sig på gården:

Vi går snart ned i bemanding, og vores gode sæsonarbejdere får en tiltrængt pause, så de er friske til en ny sæson, til næste år.

Vores elev Daniel starter 1. skole periode op fra uge 43, og vil værre på skole det meste af vinteren.

Vi har færdiggjort de nye teesteder, og de er snart dejlig grønne, så vi satser på en tidlig start på det nye hul 1.

Vi er ikke banearkitekter, men der har været en god dialog med folkene fra starten af Himmelbjerg Golf Club, og idéen var allerede fremme dengang, nu har vi bare ført den ud i livet. Når vi går på sådan projekter, så er økonomien en stor faktor, og vi kan ikke bare ringe efter en arkitekt, som skal have en frygtelig masse penge for at lave en papmache model af, hvordan han syntes, det skal være. Vi bruger et godt samarbejde mellem proen, baneudvalget og bestyrelsen om vores tanker og idéer. Og den vej igennem får vi, hvad vi syntes er bedst for flest medlemmer.

Husk vi har arbejdsdag søndag den 29 oktober, der vil være forskellige små jobs, som skal ordnes inden vinteren, så meld jer på golfbox, og kom og få et par gode timer sammen med andre HGC’er.

Hold øje med golfbox om banelukninger, og nyd de gode dage som må komme ind i mellem bygerne.

Greenkeeperteam


September 2017

Weekendens klubmesterskaber er nu overstået, og vi må sige et stort TAK for alle jeres positive kommentarer. Det har været en fornøjelse at høre, hvor meget I har nydt at være ude på vores skønne bane. Også en stor tak til alle mine folk, for at være med på at give den gas både ugen op til, men også i weekenden. Det er skønt at mærke, at når vi lige drejer på alle knapperne på samme tid, så spiller melodien, og festen kan begynde.

Uge 36:

Vi klipper som altid, men sender også Henning over med minigraveren og begynder at shape de nye teesteder til fremtidens hul 1. Så det kan være græsset snart ryger af ”indspil”, da vi gerne vil have sået dem i denne måned, og dermed forhåbentlig få et godt græsdække inden vinteren. Men så snart flagene fjernes på indspil, så er den lukket, og området kan ikke bruges til indspil.

Uge 37:

Tirsdag og torsdag står den på optagning af propper og eftersåning, så vi håber på godt vejr. Hvis det viser sig at DMI og vejrguderne siger regn, kan vi blive nødt til at aflyse den operation, og vi vil i stedet for leje en såmaskine ind som skærer en rille i greens, og lægger frøet ned. Dette er nødvendigt for at vi for at vi kan få friske græsplanter i greens hvert år.

Vi hæver klippehøjderne til:

Greens : 5 mm
Tee/Fg: 12 mm
Fw: 18 mm
Semi: 25 mm
Rough: 35 mm

Vi er ikke meget for det, men vi er allerede i gang med at forberede os til vinteren, og næste sæson. Vi vil dog gøre alt for at give spillerne den sidste del af sæsonen på en god bane.

Mvh.

Greenteam

Himmelbjerg golf club.


 

 

Juni 2017

Ahhh sommer.. ja nu er vi godt i gang med sæson 17, og tiden flyver bare af sted.
Sådan er det hver år. Vi går i vores vinter hi og glæder os til varmen, og den periode hvor græsset gror. Og inden vi ser os om, er vi ved sommertid.

Det har været et lidt underligt forår – vi havde ingen varme, men stort slid på banen. Det gjorde at både greens-tee og fairway ikke stod helt, som vi gerne ville have det til. Vi afventede med at gødske, for inderst inde viste vi godt, der manglede varme for at få det til at gro. Da varmen så kom og græsset og alt kom i gang, så drillede vores maskiner endnu engang. Så Uffe havde nok at se til, og pladsen foran værksteds porten var dagligt fyldt med problem maskiner.

Vi fik en dejlig varm weekend, sidst i maj, hvor vi fik testet vores vandingsanlæg, og kunne her se at især ved nogle teesteder, fungere det ikke med en sprinkler i midten, især ikke når temperaturen siger +25 og der er godt med vind. De blev gule, men er på vej tilbage til det grønne, så alt ok. Greens har jeg testet med fugtigheds måleren et stykke tid, og vi har presset dem ret meget. Vi så at når vandindholdet kom under de 12 % fik vi tørkepletter, så målet fremover (i en tør periode) er min 13 %.

Greens er blevet prikket, og vi venter lige nu på at vejret bliver til en vertikalskæring+topdressing. Dette skulle gerne ske i uge 24-25.

Ny greenkeeper-elev

Daniel, vores nye unge elev, er startet pr. 1. juni.  Daniel kommer I til at se meget mere til ude på banen, og jeg opfordre jer alle til at vise ham hensyn, da han ikke selv er golf spiller (endnu), så det kan være, at han lige misser at I måske står og venter, så tag det roligt, det skal nok komme.

Vi har lavet en aftale med Daniel til 2020, og han starter på skolen i uge 43. Daniel er i mesterlære, hvor han starter med praktikken, og så skulle han være godt rustet til at starte på Sandmosen til efteråret.

Ny green på bakbjerg hul 9

Jeg skrev sidste gang , atjeg regnede med at den nye green ville åbne inden sommerferien, men sådan bliver det desværre nok ikke. Det rullegræs vi har lagt på, vil ikke gro sammen med vækstlaget. Vi har nu prikket den, og eftersået, og håber det vil gro sammen. Heldigvis har vi stadig den gamle green, og dermed ”tid nok” til at få den nye green ordentlig i gang, selvom vi nu satsede på en hurtigere åbning.

Jeg vil ønske jer en god sommer, og husk at passe på os der arbejder på banen, vi er her for jeres skyld, og for at gøre vores bedste, for at I får en god oplevelse.

Greenteam

Himmelbjerg golf Club

 


Maj 2017

 

Foråret lod vente på sig. Vi oplevede meget kolde nætter, og dermed en jord temperatur på 3-4 grader i lang tid. Vores greens kom fint igennem vinteren, men vi kunne hurtig se på dem, at de blev presset af den store flok spillere og gæster som hver dag besøgte banen. Vi klippede 2 gange om ugen, og tromlede det samme, og forsøgte på den måde at lave en ok spille overflade. Det endte med hurtige greens, som lå omkring de 9,5 på stimpmeteren, så lige et stykke over vores mål på 8-8,5. Varmen kom i en weekend, og hjalp en smule på problemet, og siden hen er der kommet vand foroven, så vi nu igen har græs på greens, og noget at arbejde med.

Indspil green mellem 1-3 er klar til frø, og vil blive sået i uge 20, Der er lavet automatisk vanding på green, og på det stykke græs mellem Putting green og den nye indspil green.

Den nye green på Bakbjergbanen hul 9 blev lidt ramt af den varme weekend, og da der ikke var lavet vanding tørrede rullegræsset en smule ud. Det blev også klaret, og den er med på vandings programmet nu, så vi håber den snart kan klippes lidt længere ned. En forventet åbning af  greenen, vil nok blive engang i juli.

Vi er i gang med at klargøre prikkeren, så tee og forgreen kan blive luftet, og senere vil vi tage greens. Vi dybdeluftede vores greens i vinters, og vi kan nu se en forøget rodvækst på greens. Dvs. de kan søge dybere efter vand og næring, og vi kan dermed sænke vandingsbehovet. Vi har investeret i en fugtighedsmåler, så vi kan se om det er nødvendigt at vande. Et system jeg lærte om under Made in Denmark 2015, hvor det var min hovedopgave. Jeg har snakket med flere greenkeepere som bruger det, og forhørt mig om hvor langt ned man kan gå, før det giver tørkepletter. På greens lignende vores, er minimum omkring 15 %, men vi vil bruge et mål der hedder 20 % som minimum, grundet vi har små greens, og bliver de for tørre, vil det være svært at stoppe bolden på greens. Det er nyt og vi forsøger os lidt frem, så bær over med os, hvis vi enkelte gange rammer under de 20% og dermed tørre greens ekstra ud.

En af grundende til vi leger med fugtigheden er: Den en-årige rapgræs, ukrudts græs på greens, elsker fugt og bløde greens. Det er en plante som ikke har særlig lange rødder, og dermed kan vi stresse den ekstra ved at tørre den ud og skære den væk. Vi kan ikke fjerne den helt, da dens frøbank i jorden er kæmpe stor, og de kan overleve op til 10 år i jorden. Men I kan hjælpe med at sørge for at rette alle nedslagsmærker op, da det fungere ekstra godt som såbed for den en-årige rapgræs.

Godt forår til jer alle.

Green team


 

Marts/april 2017

Pænt god dag, jeg vil starte keepers corner op igen for sæson 2017.

Vi er blevet fuld bemandet nu, og alle er i sving med at klargøre projekter, og få klippet banen op.

Vi er i år følgende mandskab:

René Juel    Chef greenkeeper
Henning      Greenkeeper/ 1.mand 37/t/ugen
Jan               Greenkeeper Assistent 37/t/ugen
Liv                Greenkeeper Assistent 30/t/ugen
John             Medhjælper 30/t/ugen
Uffe              Mekaniker 16/t/ugen

Vi søgte/søger jo en ung greenkeeper elev, men har desværre ikke været heldige på den front. Derfor valgte vi at tage en snak med John Kansy. Vi forhørte os om han kunne træde til og hjælpe os. Det sagde han ja tak til, og vi glæder os til at sende ham rundt på banen i forskellige klippe højder. Ellers er resten jo gode ”gamle” kendinge, som kender banen og alle dens finurligheder. Derfor er jeg ved godt mod, og sikker på at vi kan levere en rigtig god oplevelse for alle medlemmer og vores gæster.

MEN…. Dette kan ikke gøres uden spillerens hjælp. Så jeg vil endnu engang opfordre jer alle til at tænke over, hvordan man agere under sin runde.  Følgende er første lektion for golfspillere:

MAN

 • Går ikke ind med sin bag på teestederne, heller ikke bærebags.
 • Går ikke indenom green og bunker med sin vogn.
 • Går ikke fra ens nedslagsmærker, uden at have rettet dem op.
 • Går ikke fra en opslået tørv på fairway, uden at lægge den på plads, og træde den godt til.
 • Går ikke ned og op ad bunkers hvor kanten er højest.
 • Går ikke fra en bunker, uden at rive grundigt efter en, og lægger hele riven ned igen.
 • Smider ikke flagstang og flag fra skulderhøjde og ned på green, brug enden af putteren til at lægge flaget ned, hvis man ikke kan bukke sig.

Det er utroligt vigtigt man passer godt på banen, og vores bane materiel. Og man skal ikke være flov over at have lavet et nedslagsmærke, men derimod stolt og fortælle de andre i bolden, se jeg lavede da et mærke, og nu retter jeg det op.

Vi ser desværre tit spillere som ikke kender de basale regler for golf. Så er man i tvivl, spørg i bolden om der lige er en, der kan forklare hvad de blå pæle med sort top betyder, inden man stiller sig op derinde. (hul 11)

Vi kan gøre det rigtig godt for jer, men I er altså nødt til at hjælpe hinanden med at sørge for at ALLE spiller efter samme regler, for hvordan man begår sig på en golfbane.

Tænk over det, og lad os så alle være ambassadører for god golfetik og vise resten af DK, at vi Himmelbjerg Golf Club har styr på, hvordan man begår sig.

 

Jeg vil ønske jer et rigtig godt forår, og en masse lige puts.

Hilsen
René Juel


 

 

 

 

 

September 2016

Mange tak fra staben, for de flotte ord banen har fået. Vi er glade for at I kunne lide det, og vi ville ønske det var standarden hver uge.

Nu er vi i slutningen af september, og vi skal desværre til at tænke på at gøre banen klar til vinteren og til næste sæson. Som I har set på Golfbox, går vi allerede nu i gang med at hive 4 cm propper op af greens, samler dem op, eftersår og topdresser dem. En operation som gør at greens bliver rigtig ujævne, og nok ikke helt så hurtige mere. Men vi så i foråret, at græsset stod rigtig godt i de gamle huller, så vi ved det giver sundere græs, og derfor er vi sikre på, at I kan bære over med os.

Klippehøjden har været lav de sidste mange måneder, men nu giver vi den lige et hak op. Det gør vi for at hjælpe græsset med at hive det sidste sollys ud, og lave det om til energi, som det så sender ned i rødderne. Det skal græsset overvinter på, og jo mere energi det har med sig, jo mindre sygdom og stress for det, når vintersæsonen går i gang.

Æresrunden på greens, dvs. det aller sidste vi klipper for at samle det sidste fnuller op, den har været presset, og man kan nu se områder med megen tynd græsvækst. Derfor springer vi nu den runde over. Dvs. der kan forekomme dug i de yderste 30 cm af greenen. Vi vil klippe det op til weekenden, og ved de sidste turneringer.

Ny green til hul 9 på Bakbjergbanen.

Vi går så småt i gang med at lave en arbejdsvej det sidste stykke over mod Bakbjergbanen, og derefter går vi i gang med at lave den nye green. Den bliver placeret i den store åbning mellem granerne. Mens vi arbejder på den nye green, og indtil den er klar til brug, så skal der spilles til en ”provisorisk green”, som vil blive klippet ned til højre for fairway, og vi vil arbejde med at gøre den så ok som muligt.

Ha’ et dejligt efterår

Green team

Himmelbjerg golf Club.


 

Så er vi i den sidste vækst måned. Det er nu vi skal forbedre græs og bane til vinteren, og til næste sæson.

Vi vil gøre følgende:

Afholde klubmesterskaberne:
Vi har sat målet på greenspeed til 10 på skalaen, og allerede i uge 36 vil vi starte med at klippe hver dag, og tromle 4 gange, så kan I nå at vænne jer til det. Vi har lavet plan for klippemønsteret på green-tee-fg-fw, så banen forhåbelig står knivskarp i fuld solskin ( det med solen, kan vi ikke hænges op på)

Ugen efter er der blokeret i golfbox tirsdag og torsdag, hvor der skal hives propper op på greens, eftersås, og topdresses. Det kan kun lade sig gøre i tørvejr, så hvis DMI varsler skidt vejr, finder vi en anden uge.

Bunkers:
De trænger til en overhaling, dvs. skære nye kanter på fw bunkers, flytte sand rundt, efterfylde med sand i nogen af dem, dræne et par stykker, og retablere græskanten på nogle af dem.

Dette er et kæmpe arbejde, og er ikke prioriteret lige forløbeligt, men er med på vores liste, så når græsset stopper med at vælte op ad jorden, springer vi på renovering af bunkers. Er man frivillig på et bunkerhold, så er det nu, man kan hjælpe, husk at tage lidt ukrudt hver gang, flytte sand op ad kanterne, især hvis der har været tordenskyl, og sort jord er fritlagt, ellers vælter ukrudt og andet frem der.

Indspilsområde:
Der har været mange møder om dette punkt, og vi er ved at værre nået til enighed om, hvad der skal laves, hvor det skal værre. Vi indhenter lige nu tilbud på sikkerhedshegn, og udregner hvor meget sand og jord der skal flyttes og indkøbes. Vi håber at kunne præsentere et område i øverste klasse, og forhåbeligt have det åbent næste år (hvornår er flydende), det kommer an på vejr, og om vi sår, eller ligger rullegræs.

Diverse baneopgaver:
Der skal laves følgende:
– Fjernes stød i skovkanterne.
– Opstammes træer ved stier.
– Laves 2 nye trapper ved green 6 og tee 7 (tømmergruppen er på her )
– Klippes og fjernes høj rough.
– Fairway vertikalskæres.
– Plante flere træer bagved green15, og ved skråningen ud mod hul 10.
– Rense søer op, og grøfter.
– Afprøves div nye maskiner, så vi kan se hvad der fungere.

Vi har mange planer, og jeg vil lave en plan som vil komme på hjemmesiden, så I kan følge med i hvad vi har tænkt os, og så kan I se, at vi har tænkt på en masse gode ideér.

Jeg ønsker alle et godt klubmesterskab, og håber i nyder vi skruer op for klippene og ser de fine mønster vi for lagt i banen.

Mvh.

Greenteam – Himmelbjerg golf


 

Juli-august 2016

Den danske sommer har været en lidt fugtig fornøjelse indtil videre, men der har dog været gode dage, og mange gæster har lagt vejen forbi vores bane. Desværre har græssets vækst ikke holdt sommerferie, så selvom greenkeeperne har brugt juli på at afvikle lidt ferie, så er græsset væltet op af jorden. Ferieafholdelse og meget græs har gjort, at der har været meget afklip rundt omkring på banen. Vi har dog haft en lækker grøn bane, og mange gæster og medlemmer har sagt banen står rigtig flot.

Nu er folkene tilbage, og vi har fået lavet et par klipninger af grøfter/søer og fjernet ukrudt plus flyttet sand i bunkerne. Mange siger, der mangler sand i nogle bunkers. Men det viser sig, at sandet ligger, hvor bunkerriven køre ud af bunkers, så der må vi ud med håndskovlen og smide det ud i bunden igen. Det er et stort arbejde, som alle 4 greenkeepere brugte en onsdag på og fik alle greenbunkers i tip top stand.

Uge 34 er der jo en lækker golfturnering i Himmerland, Made In Denmark 2016, og igen i år drager René derop onsdag efter job, det er den eneste måde, man kan få et indblik i, hvad der skal til for at sætte en bane op til turnering. Det kan man så trækker erfaring ud af, og bruge selv til mindre turneringer på hjemmebanen. Og det er helt utroligt, hvad man kan få ud af det netværk, man bliver en del af, alt fra gode råd omkring sygdomme i græsset, til gødning og vandings strategier.

Greenen på hul 6

Vi er nu nede i 5 mm, og den får et tyndt lag sand hver mandag, og bliver tromlet. Området udenom er godt med, og får også et lag sand i ny og næ. Vi vil snart fjerne drop zonen og afspærringen, dog vil det øverst niveau stadig værre under blå pæle med sort top. Men ellers vil almindelige dropperegler snart træde i kraft.

 

Frivillige

Vi er rigtig glade for den hjælp I ligger på anlægget, og omkring klubhuset. Det er flot at I både har tiden og lysten til at køre alt fra ukrudt væk fra kummerne i gården, til hver mandag at komme og klippe Bakbjergbanen. At lige tage opsamler bilen og hente en gang bolde på rangen. Så husk endelig at tilmelde jer den turnering den 24 september for alle frivillige. Og sidder der en eller flere derude, som har mulighed for at bruge en dag eller mindre herude, så giv mig gerne et kald eller mail. Jeg er sikker på, vi finder en opgave som lige passer dig/jer.

Hav en dejlig sensommer.

Green team


 

Juni 2016

En kæmpe fordel ved 2 uger med tørke, er at vi har fået klippet alt godt ned, og er nu i følgende højder.

Greens = 4 mm
Tee/forgreen = 10 mm
Fw= 18 mm
Semi= 25 mm
Rough= 45 mm

Greens er blevet kryds skåret og dresset med ren sand, de er gået lidt i dvale, men frøene fra den et-årige er der stadig. Det er med til at gøre dem langsommere en beregnet, da de har en klæbrig skal, som man kan mærke, hvis man kører hånden henover græsset ( husk at tage handsken af). Hvordan de ruller er jo et stort emne, MEN vi er nu næsten tilfreds, der skal lige en fod mere i hastighed, så ville det være perfekt, plus green 11 og 17 skal lige arte sig som de andre, så er ensartheden der også. Husk bedre at træne et godt kort indspil, en at træne de lange putts!

Vi følger med i det nye Golfspilleren i centrum, men der skal flere indberetninger ind, før vi kan arbejde 100 % med det. Men vi lægger selvfølgelig mærke til, at der skal ligges lidt flere timer på greens, så vi kan få den score lidt højere op. Men vi ændrer ikke plejeplan ud fra, hvad der bliver indberettet, for så kan jeg skifte program hver uge, da svarene tydelig bære præg af om man har scoret godt eller ej 😉 Husk golf er også andet en at lave 36 point, det er en helheds oplevelse, med naturen, og det gode selskab. Så husk næste gang du ikke lige har scoret højt, at det faktisk stadigvæk havde været en fin tur, og hvor var banen og makkeren da bare skønne.

Frem med sommer humøret, og meld jer så til greenkeeperens hævn, kan sige at der bliver sjov og spas for alle, og sikkert ikke en ret høj score.

Ferie planer:
René uge 26, skal på udveksling til Aalborg golf, og opsætte den til challeng touren, og gerne få noget med hjem i rygsækken til resten af sæsonen. Normal ferie i uge 27-28.

Vi topdresser fw i uge 29, det bliver fra ca 100 m pælen og frem mod green som i første omgang for, så ser vi om resultatet gør at vi giver resten senere på året.

Nyd sommeren og vi ses på banen.

Mvh Greenteam Himmelbjerg


 

 

Maj 2016

Så kom der varme i luften, og som det så tit sker rundt omkring på danske golf baner, så tørrer de ud, og vandings anlægget driller!!

Det skete også her, og med et rørbrud på hul 7, fik vi skiftet vandet i den store sø på hul 10, der var lige nok tilbage til, at de fiskene kunne overleve. Det skulle have været ude på banen, men endte i bækken og forsvandt ud af området.

Vi har skiftet rigtig mange sprinklere på greens og teestederne, da de har en tendens til at sætte sig fast, og dermed ikke vande hvor de skal, og da det køre om natten, så ser man det først, når græsset bliver gult. Vi havde kontrolleret anlægget, da vi startede op, men det kan jo ske lige pludseligt, at en sprinkler går i stykker. En anden grund til vi ikke kan vande greens ”bløde” er, at lige nu blomstre den et-årige rapgræs, og den er ikke velkommen i alt for stort antal på vores greens. Havde vi bare vandet og vandet, ville den have haft det for godt, og dermed overtaget styringen, og dermed givet os problemer.

Vi vil i uge 22 prikke vores greens, og dermed give plads til at vand og gødning kan komme ned og virke. Vi er opmærksom på greens er lidt ujævne, men vi har grundet tørken valgt at blive i 5 mm på greens, og dermed har vi ikke fået trimmet det helt ned endnu. Vi smider godt med sand på, og forsætter efter planen, så vi ender op med glatte greens igen.

God tur derude, og skønt at se så mange bruger vores bane.

Mvh.

Greenkeeperen.


April 2016

Stæren flyver hastigt mellem dens hus og banen, de første træer er sprunget ud. Ja det dufter af forår, og vi er klar til det nu. Banen står efter årstiden rigtig godt, tror ikke jeg kan huske greens har været så tætte og grønne allerede nu. Vi har rendt lidt hurtigt for at få lavet de sidste projekter færdige, da vi ved, at om lidt springer græsset i fuld vækst (vi gøder det snart) og så kører endnu en sæson for fuld tryk.

Vi har fået lagt nye måtter ud på Bakbjergbanen, og den har fået nye flag og stænger, så nu skulle de gerne blive stående, så folk kan se hvor greenen er. På himmelbjergbanen har vi fået lagt rullegræs omkring green 6. Det er meget vigtigt, at man overholder, at inden for kæderne er der adgang forbudt, også selv om man lige kan se sin bold der. Kan man ikke nå den med fiskestangen, så håber jeg I overlever og tænker på det nye rullegræs. Da det var tidligt på sæsonen for rullegræsmanden, så har vi fået nogle ruller, som er meget våde og dermed bløde, så for at undgå det bliver alt for ujævnt, er der adgang forbudt.

Vi har følgende planer for April:

 1. Topdresse greens ( Mandag den 11/4 fra kl. 14 og frem)
 2. Gødske teesteder.
 3. Gødske fairways.
 4. Udbringe tang på greens (flydende)
 5. Prikke greens+mere sand på. Uge 17 hvis vejret er til det.

Det var alt for denne gang, hav en dejlig runde og nyd fuglene.

Husk der er stadig mulighed for at sponsere en stærekasse, der er 50 stk. som mangler en ejer.


 

Marts 2016
FORÅR!!!!

Skriger vi på nu, men termometeret viser –grader om morgenen, og alt er hvidt. Så kommer der lidt plus grader ved 9 tiden, og alt er vådt.. Ikke den start vi havde satset på.

MEN vi udnytter jo tiden til mange andre spændende opgaver. Så her er en lille liste over vinterens opgaver som er (næsten) færdig.

 1. Gravet vand-strøm ned til den nye vaskeplads.
 2. Ryddet skråning bag hul 15 og klargjort til plantning.
 3. Samme er gjort ved hul 10/nye vaskeplads.
 4. Oprydning efter stormene.
 5. Beskåret læhegn på Bakbjergbanen.
 6. Beskåret den stor bøg ved renseplads og kontoret.
 7. Monteret en antenne på maskinhuset til vandingsanlægget.
 8. Klargjort maskinerne til en ny sæson.
 9. Fået malet omklædningsrum i shoppen.
 10. Malet 2 toiletter i restaurant bygningen.
 11. Malet toilet og omklædning ved os selv.

Nu vil vi få gjort det færdig på driving range, så måtterne kan komme ud igen, og forhåbeligt bliver der snart varmere, så man kan stå på øverste niveau og banke rust af svinget.

Vi vil glæde os til at få klippet lidt former i banen igen, men først skal vi forsøge os med at flytte nogle eg og bøg ud på banen, så vi kan få både tyndet i læhegn, men også pyntet op på Himmelbjergbanen.


 

Oktober 2015

Brr nu skal til at ha’ de store handsker og støvler på om morgen, det er ved at være en kold fornøjelse at klippe græs. Men så er det godt det så småt er ved at gå lidt i stå, og efterårets projekter kan begyndes. Vi har gang i 3 store projekter lige nu. Det er følgende:

 1. Greenomlægning på hul 6.
  Vi er nået til at starte på at sænke det øverste niveau, og gøre klar til at lægge rullegræs på. Det er første etape, og når det er gjort skal området udenom drænes og justeres, så det er nemt at passe, og skal selvfølgelig falde i med resten af området.
 2. Stubfræsning af gamle stød i læhegn.
  Vi har en del steder, hvor der står nogle stød, det gør det svært at få klippet i læghegnene, og desværre kan de ødelægge maskinerne, hvis de rammes. Så de bliver fræset ned under jord niveau, så områderne fremstår flottere til sommer.
 3. Klipning af det høje rough.
  Vi har gravet en af vores ældste maskiner frem, og går og små justere lidt på den og traktoren, så den gerne skulle kunne klippe vores høje rough ned. Hvis det gøres nu, kan vi opsamle meget af den energi planten ellers ville have sendt ned i roden, og derved bliver planten svækket næste år, og dermed skulle den gerne blive tyndere. Men det er et langsigtet projekt, og ikke sikkert det nogensinde bliver meget bedre, men vi forsøger.

Noget andet I sikkert har lagt mærke til, er området mellem tee 1 og tee 3.
Der har pro’en og keeperen afholdt spydkast, og dermed groft afsat, hvad der forhåbeligt en dag bliver et dejligt nyt pitch område, hvor der kan øves indspil fra ca 60 meter af, og der bliver lavet en stor bunker, så bunkerspil også bedre kan trænes.
Siden ud mod hul 3 vil blive hegnet ind, så man kan gå i sikkerhed og chippe, uden fare for et slice fra det bagerste teested.
Der indhentes 2 tilbud, og så skal det videre til sponsor udvalget. Vi håber på at kunne flytte alt indspil til dette område, så den nuværende green kun skal anvendes til at putte på. Det vil være oplagt at man lige gik derind efter rangen og slog et par bolde (egne bolde) og så sluttede af med lidt putting.

Vi planlægger at dybdelufte vores green her i oktober, det vil sige, 16 mm massive spyd, ned i 30 cm’s dybde. Det er nødvendigt for at få brudt alle de lag, der er ned i vores vækstjord. Planen er, at vi hurtig prikker dem bagefter, for at få presset de store huller sammen, og så skal de have et læs ren sand. Det vil de blive ujævne af, men som sagt en efterårs manøvre, for græssets skyld, og i sidste ende for spillernes skyld. Så der vil forekomme huller i greens et par dage, det ved vi I syntes godt om, da I ved, det er en del af planen for endnu en god sæson i 2016.

Hav et dejligt efterår.

René Juel
Chef greenkeeper


 

Oktober 2015 – greenomlægning hul 6

Vi har gået længe og ærgret os over det øverste niveau af greenen på hul 6. Vi kan ikke sætte en fair pind placering deroppe, så området bliver ikke brugt. Det er en skam, da det ellers er et spændene område, så derfor har vi valgt at omlægge det niveau. Det starter vi med i uge 41. Vi afsætter en mand fuld tid i maskinerne, og så påregner vi at kunne lægge rullegræs på inden vinteren kommer.

Vi vil meget gerne, at spillerne udviser særligt hensyn til både maskinen og manden som arbejder der, og håber man vil holde sig væk fra det område, vi arbejder i. Dvs. skulle ens bold ryge derop så vær helt sikker på kontakt med maskinføreren, inden man henter bolden. Det vil også betyde, at vi er en mand mindre til klipning af resten af banen, så vi vil skære ned på antal af klipninger, men dog uden det skulle gå udover spille overfladen.

Vi vil vurdere om selve greenen skal lukkes, når vi kommer til vinterreglerne, og der så vil blive en vintergreen på fw hul 6.

Dette gør vi også, hvis det bliver for generende for os rent arbejdsmæssigt, at have spillere og bolde omkring maskinerne. Vi stopper ikke grave arbejdet for et put, så der vil værre larm i området, det håber vi på fuld forståelse for.


September 2015

Så blev det tid til endnu en fortælling fra greenkeeper siden.
Siden sidst har vi haft en del maskin nedbrud, så vores gode mekaniker har haft nok at se til. Vi har haft 3 olieslanger som er sprunget, to på rough klipperen = 80 liter olie, en på greenklipperen, hul 15, med 2 liter. Olieskader er det værste vi ved, det ser grimt ud, er selvfølgelig ikke noget der skal ud på jorden, og så brænder det græsset af, især på greens. Der er  kun en vej, skrald det af, og læg en ny bane rullegræs. Det vil vi gøre efter klubmesterskaberne.

Vi knokler med at trimme banen til årets mesterskaber, og vi håber så mange som muligt melder sig til mesterskaberne, og får en dejlig weekend på vores gode bane.
Her er et lille indblik i hvor meget der bliver gjort:

1: Greens klippet 6 gange. Tromlet 5 gange.

2: tee-forgrens klippet 3 gange, fredag bliver de dobbelt klippet.

3: fw klippet 3 gange, bliver gjort i kryds på 45 grader.

4: Semi klippet 3 gange.

5: Rough klippet 2 gange.

6: Bunkers rives 2 gange, plus der er fjernet ukrudt og kanterne er trimmet.

7: huller flyttes 4 gange. Man-ons-lør-søn.

Plus grøftekanter-søkanter og andet er trimmet.

Det er dejligt at se banen tager form, en skam det regner så meget, da det desværre forhindrer os i at sætte den helt skarpt op, men det bliver godt.

På den anden side af mesterskaberne påtænker vi at iværksætte følgende:

1: greens klippehøjden hæves.

2: Greens vertikalskæres-eftersås-topdresses.

3: Tee-forgreens prikkes

4: Fw vertikalskæres hvis vejret arter sig, bliver nok desværre ikke i år.

5: Bunker på hul 2 drænes i søen (uge 39)

6: forreste teested på hul 12-16 lukkes, og skal rettes op.

7: Der skal laves en stor faiway bunker i venstre side af hul 17, i svinget hvor den lille bunker er nu.

Nu ser vi om vejret er med os, og hvor længe vi er fuld bemanding. Vi vil gerne gøre og lave en del forbedringer til jer, så næste år bliver endnu bedre på Himmelbjerg Golf Club.

Spil godt derude, og husk at undgå de fugtige områder med vogne-biler-løbehjul og andet, respektere afspærringerne, og sig det gerne til dem som lige glemmer det.

HUSK RIMFROST KAN SNART FORKOMME; IKKE ENDNU MEN BARE SÅ ALLE ER MED PÅ VI GÅR DEN TID I MØDE, SÅ KOMMER DET IKKE SOM ET CHOCK, NÅR VI LUKKER BANEN GRUNDET FROST.


 

Greens Himmelbjerg golf Club

Så starter vi med det golfspillerne vægter højest, og bedømmer en bane på, GREENS.

Jeg vil forsøge at forklare lidt om vores greens, hvordan vi plejer dem, og til sidst er der to links, til emner som dækker ja næsten alt, hvad det handler om.

Jeg blev ansat herude sidste sommer, kom ud og fik at vide der var indkøbt tromle til at forbedre greens, da man gerne så dem hurtigere, og mere jævne. Alt sammen fint, og ja tromlen hjælper det godt på vej. Men efter lidt tid, og en masse jordprøver, så vi et massivt filt lag (dødt uomsat plantedele) –  og her lå vores allerstørste problem. Vi klippede og tromlede, men det var ligesom, det efter middag havde ”løftet” sig igen. Da vi så filten, sagde vi: Nåå derfor !! – Lidt som at trykke en svamp hel flad, den vil også poppe op igen. Så vi fik proppet og fyldt en masse sand i hullerne, og så ændrede vi vores gødnings udeling, og måden vi vandede på.
Nu har jeg været ansat et års tid, og har kørt rigtig meget sand på vores greens siden, og troede nu sker det, tørre dejlige greens, som kan klippes, og tromles så hastigheden ville komme op.
MEN sommervejret har jo ikke helt været med os, regn og endnu mere regn, har gjort græsset slatten, og nedtrykt.
Vi valgte i uge 30 at tage propper op igen, og køre endnu mere sand på, for at forsøge at tørre dem lidt, operationen virkede perfekt, bortset fra 50 mm regn på en lørdag, som så igen gjorde dem våde.

Nu tænker nogen jo nok, jamen vi har haft meget langsomme greens henover sommeren, og det vil jeg godt give jer ret i. Og hvorfor har vi så det ??
En af grunden har jeg fortalt, vand fra oven, ingen rigtig varme, men den største faktor som har spillet ind, er maskine nedbrud, og andre opgaver. Vi har været nede på kun én fairway klipper, og én rough klipper, grundet de brød rigtigt ned inden sommeren. Derfor har der ikke været luft eller mandetimer til den ekstra tromling af greens. Vi har et mål som lyder på ca. 8-9 på stimpmeteren til dagligt spil. Og til O.H. sommeraftengolf ramte de 8,5.

Så ramte ferietiden også greenkeeper gården, og til dels også de frivillige, som hjælper os. For at nå rundt nogle dage var folkene nød til at springe det ekstra greenpleje over, for selvom vi har følelsen af, at spillerne mest bedømmer banen på om greens er hurtige, så ser vi hele anlægget som en enhed. Derfor skal alle små dele fredag eftermiddag stå på nogenlunde samme niveau, så kan vi holde weekend med god samvittighed, og tro mig det er altså ikke ret tit det er lykkes denne sommer.

Nu vil vi de sidste to vækst måneder, gøre vores ypperst for at få greens back on track, og det sker ved, at vi går lidt ned i klippehøjde, dobbelt klipper greens tirsdag, og torsdag, klipper greens onsdag med en efterfølgende tromling, og hvis der er lidt luft fredag, for de også en tromling der. Så måler vi og ser om udviklingen er positiv. Vi stopper dog denne behandling, hvis greens begynder at vise svaghedstegn, eller der kommer andet i vejen, men så for i besked.

 

LINK FRA DGU BANECHEF

 

LINK TIL DANMARKS FØRENDE AGRONOM OM GREENS PLEJE

 


Juli 2015

Juli er en stille måned i mange golfklubber, klubberne i klubben har afholdt deres forårs afslutning, og dem som er så heldige at have ferie, har booket en charter rejse sydpå, nok vejrudsigtens skyld, da den ikke har set for god ud i år.

MEN så slår vi til, hurtig afholdelse af noget ferie, og så ud på banen og forsætte med at gøre banen bedre, og mere hårdfør. Vi udnytter, at der ikke er så mange ”hjemme” og begiver os i gang med at tage propper af filt op af greens. Som I ved er filten roden til alt ondt, især hvad angår svampe angreb, men også mod dræn evnen, og optagelsen af næringsstoffer. Så vi går ca. 5 cm ned og hiver det op, efterfylder med sand, og sår nye græsfrø ud. Planen er på hjemmesiden, og vi takker igen for jeres forståelse for, hvorfor vi prikker huller i greens, nu hvor de er så fine.

Senere på sommeren er det vores fairways, som skal have en behandling som efterhånden er meget tiltrængt. Vi køre dem over med en stor vertikalskære, som fjerner filt-mos-ukrudt og skære udløberne fra græsset over, så de kommer mere til at stritte, og bedre bærer bolden oppe. Derefter køre vi ca. 300 tons sand ud på dem, og jævner det godt ud. Det er en kæmpe opgave, og vi kommer til at køre nogen ture frem og tilbage, men vi gør det, fordi fairways er fyldt med små ujævnheder, det vi kalder vaskebræt, ikke noget I spillere mærker så meget til, men vores fairway klipper mærker dem. Det er noget som stammer helt fra da man anlagde banen, og er blevet forstærket igennem årene, da maskinerne køre mange ture henover dem om året. Det satser vi på bliver en operation som forsætter de næste 3 år.

Nu vil jeg køre til Hvidesande på camping, jeg håber i alle får en dejlig sommer.

God sommer fra chefgreenkeeperen


Juni 2015

Man siger sommeren starter 1 juni, men i år syntes vi godt nok, det lader noget vente på sig. Vi ”græsset” har brug for solens stråler og rødderne har brug for varmen i jorden til at udvikle sig. Det har vi kunnet se på farven på græsset, den har været mere over i den brunlige, uden at være tør, for regn har vi da fået nok af. Vi så vores alm hvene i greens få en violet farve på bladene, og straks gik vi i gang med at forhøre diverse eksperter i landet om, hvad pokker det kunne værre. Der blev gættet på alt fra en svampe sygdom til, at de manglede et eller flere nærings stoffer.  Vi må indrømme, det var første gang, vi havde set de farver på greens – men kom frem til, at det var mangel på fosfor. Det er et næringsstof som er hårdt bundet i jorden, og ja greens rødderne kunne bare ikke hive det hurtigt nok op til bladene. Derfor gik chef greenkeeperen ud søndag aften kl 17 og prikkede forni med den nye prikker, fik dem luftet, og tog de sidste 6 greens mandag tidlig morgen. Dejligt med en maskine, der virkelig kan hjælpe os og gøre greens bedre. Det gjorde, der kom varme og luft i vækstlaget, og farven blev bedre på greens.

Nu har vi vertikal skåret dem og dresset dem op igen, endnu et pleje tiltag mod bedre og tørre greens sidst på sæsonen.

Det var første gang, vi skulle dybde vertikalskære greens, og grundet vi var lidt på bar bund angående tidsforbruget, valgte vi at lukke for 9 mandag, og bag 9 onsdag. Det vidste sig at værre en fin løsning, da vi var færdige med alle opgaverne kl 15.00, og banen stod klar til regions golf kl. 17. Når vi vælger sådan at lukke dele af banen, er det selvfølgelig ikke for at genere hverken seniorerne, eller andre klubber i klubben, det er simpelthen kun for at vores opgaver kan færdiggøres så hurtig så muligt, og banen igen kan blive god at spille på. Derfor er vi også ked af at høre om, at vi ikke fordeler de lukninger noget mere ud. Vi vælger ud fra vejret og helst så tidligt på ugen, så vi kan præsentere en god bane op til weekenden. Vi håber I fremover vil se positivt på vores plejetiltag, og så nyde banen som den er.

Der er blevet indkøbt en nyere brugt boldopsamler, så nu kan man hurtigere få samlet bolde ind, da den snupper næsten alle med i en omgang, til forskel for den gamle, som havde flere knækkede skiver. Bilen står altid til rådighed, hvis man lige vil samle en omgang bolde, men det er vigtigt folk behandler det hele pænt, og køre med store sving, når man når enderne af rangen. Skiverne kan ikke holde til at blive vredet rundt, og det gælder især når man kommer op og skal læse af, der skal farten helt ned. Vi snakker om en maskine som koster omkring 50.000 kr fra ny, og vores budget siger den her skal holde min. 5 år.

Græs tee er åbnet som I nok har set. Der gælder samme regler som på et alm tee sted ude på banen, du må slå ud mellem kopperne, og ikke andre steder. Er der ikke plads, så må man gå nedenunder og hvor må man kun bruge måtterne, og ikke græsset foran. Det er også lidt sikkerhed i det, da man jo nogle gange kun lige slår ud over kanten, og så kunne man blive ramt, hvis man stod forneden.

 

God sommer
Chef greenkeeperen

 


 

Maj 2015

Foråret er kommet, og bøgen er sprunget ud, kan det værre meget flottere.

Vi sidder og planlægger en uge frem, kigger meget på DMI, og andre spændene vejr app’s. Men vi må indrømme, at vi kan ikke altid få det til at passe. Det skete, da vi skulle ud med vores fairway gødning. Alt så perfekt ud, let regn til aften, og også dagen efter, så vi fik kørt de 1500 kg gødning ud, alt var godt. Men så skete der jo det, at regnen udeblev, det blev faktisk alt for godt vejr de næste mange dage, og det resulterede så i en masse brune spor ned over fairways. Folk spurgte til hvad der dog var sket, og vi måtte jo fortælle enkle spillere, det var hvad der sker når man spiller på frost.  Men som i kan se nu, er alt grønt, og skaden blev kun kosmetisk.

Vi må sige, at Maj måned indtil nu har været en af de travleste i år.
Junior afdelingen havde indbudt til stor spil 1. maj, Senior touren fra DGU kom forbi 9.-10. maj. Så vi har løbet lidt ekstra stærkt de uger, da vi altid gerne vil levere en bane, som bliver bemærket, og som spillerne for en god oplevelse på. Hvad vi har hørt, har det også været tilfældet denne gang, og det er vi stolte over. Men vi forsætter fremad, for vi ved, hvad der lige hænger lidt endnu, og det forsætter vi med at arbejde med.
Et af de store projekter som vi dog fik lavet, var greenbunkers fik nye kanter, og sandet blev omfordelt, så der nu gerne skulle være sand i hele bunkeren, og ikke kun i bagkanten. Det tog os ca. 2 hele dage, med 3 mand på, så en større opgave. Nu håber vi så spillerne bliver glade for det, selvom vi ved det nu er blevet umuligt at putte ud af dem.

Den nye prikker er lige på trapperne, og så snart den lander på gården, skal den ud på greens, og forgreens. Der vil blive prikket i 10 cm dybde med 8 mm spyd, plus greens snart skal vertikalskæres og gødes igen. Det kræver godt vejr, og ikke alt for mange spillere på banen, men så er det godt vi har DMI, til at rådgive os.

Kort denne gang, da der er helligdag på torsdag, og så må vi ud og klippe.

Hav en dejlig tid på banen, og ros dem der laver nedslagsmærker, og MEN ros endnu mere dem, der retter dem op igen.

 


April 2015 

April er vist en af mine favorit måneder – livet vender tilbage, træerne grønnes, og græsset begynder at gro igen.

Så begynder man at kunne tegne golfbanerne op igen, og få lavet nye klippe linjer rundt omkring.

Der summer af liv i greenkeeper gården.
Vi har fået sammensat et rigtig stærkt hold i år, vi siger velkommen igen til vores stabile mand Jan Møller, som har været hjemme i vinteren, og vi siger velkommen til vores nye sæson arbejder Lars Bjeringfeldt, som er udlært greenkeeper, og har tidligere været chef greenkeeper på både Århus ådal, og i Hals golf Club. Vi har skiftet mekaniker, og et af vores egne medlemmer Uffe er tiltrådt med 20 timer/ugen. Så vi mener holdet er stærkt, og der er rigtig mange kompetencer, i alle mulige retninger, der gør at vi skulle være klar til alt.

Vi kan se på greens, der har været spillet på dem i lang tid, det finere græs er blevet trådt lidt i baggrunden, og den våde periode har virkelig været godt for mosset. Med vores indkøb af nye maskine – en hurtig prikker og bedre topdresser – mener vi, at vi har en større chance for at komme mosset til livs, da det trives i vådt, komprimeret jord. Vi vil, når der kommer mere gang i greens, kryds vertikalskære dem, og topdresse dem med rent sand. Vi har ændret en smule på vores gødnings strategi: Fra at tilføre en simpel gødning med N-P-K ( kvælstof-fosfor-kalium), har vi valgt at tænke mere i, hvad græsset skal bruge for optimal vækst, og ud fra det lavet et program. Det skulle gøre, at vi kan sænke kvælstof forbruget, men stadig lave sunde grønne planter.

Noget af det nye vi gør, er at tilføre koldpresset tang fra Scotland, det er blevet brugt lige fra golfen blev opfundet, hvor de lagde et tykt lag tang på greens, og regnen så vaskede alle næringsstofferne ned i greens. Nu er vi så heldige det kommer i 10 liters dunke, så slipper vi for at putte rundt i tang.

Vi sætter klippehøjden på banen således:

  • Greens 6/4/7 mm
  • Tee 11 mm
  • Forgreens 11 mm
  • Fairway 18/18/20 mm
  • Semi 28/28/30 mm
  • Rough 45 mm

 

1-Rene    Chefgreenkeeper René Juel Lynnerup Andersen
mobiltlf: 42 30 16 67
Kontortid torsdag 13.00 – 15.00
Mail: chefgreenkeeper
   
1-Henning    Henning Ottesen
Greenkeeper
   
1-Jan    Jan Møller Andersen
Greenkeeper assistent